Czym jest insulinooporność?

Czym jest insulinooporność? Dla kogo wskazana jest dieta o niski, indeksie glikemicznym? 

Stan choroby naszego ciała to odstępstwo od pełni zdrowia organizmu. Kiedy zaburzona jest jego równowaga zaczyna to także wpływać na jakość naszego codziennego życia. Insulinooporność jest jedną z tych chorób, które przez swoją obecność wpływają na nasze codzienne funkcjonowanie i mogą mieć niebezpieczne skutki w przyszłości. 

Objawy 

Objawami, które powinny nas zaniepokoić jest senność po posiłku, mocne uczucie głodu, zachcianki na słodkie po posiłku, otyłość brzuszna (trzewna), bezsenność, mało regenerujący sen, chroniczne zmęczenie, ogólne problemy hormonalne (tarczyca, nadnercza), zaburzenia poziomu cholesterolu, czy wysokie ciśnienie krwi. Wskazują one na insulinooporności, która w długiej perspektywie może doprowadzić do cukrzycy typu II, a następnie cukrzycy typu I. 

Przyczyny 

Skąd bierze się takie zaburzenie w naszym organizmie? Insulinooporność to stan, w którym dochodzi do upośledzenia działania insuliny. Tkanki uodporniają się na insulinę, pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. 

Insulina jest niezbędna aby do komórki dostała się glukoza. Kiedy nasze tkanki działają prawidłowo za pośrednictwem insuliny wysyłany jest sygnał do wchłaniania glukozy, a ta  zostaje przemieniona w energię.  W efekcie zwiększa się  metabolizm komórki. 

Przy insulinooporności komórka staje się oporna, insulina nie ma możliwości przyłączyć się do jej receptora, przez co glukoza zostaje dalej w krwiobiegu. Nasz organizm dostaje tym samym sygnał o ciągłym podwyższonym poziomie cukru we krwi, po czym zaczyna produkować jeszcze więcej insuliny i wtedy nasze komórki stają się coraz bardziej na nią odporne. W efekcie takiego działania nasza trzustka wydziela coraz więcej insuliny. 

Długotrwałe efekty

Przy braku odpowiedniej reakcji na takie objawy możemy tylko pogorszyć nasz stan zdrowia. Narażamy się tym samym na cukrzycę, otyłości, PCOS, choroby serca, podwyższone stężenie cholesterolu LDL, niektóre nowotwory czy problemy z wątrobą. Dodatkowo może wpłynąć negatywnie na pracę naszego mózgu, zniszczenie nadnerczy, wyrzuty dużego stężenia kortyzolu czy nawet przyczyniać się do choroby Alzeheimera.

Dieta

Insulinooporność jest jednostką chorobową i w jej leczeniu niezbędna jest konsultacja z lekarzem. Jednak, wskazane jest przy jej obecności zachowanie odpowiedniej diety. Oto zasady jakich powinny trzymać się osoby ze zdiagnozowaną chorobą:

  • odpowiednie nawodnienie organizmu – przy wyborze wody kieruj się stopniem jej mineralizacji i wybrać wodę odpowiednią do naszych potrzeb
  • spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym
  • unikanie produktów przetworzonych 
  • unikanie cukru, w produktach takich jakich jak słodzone napoje czy słodycze
  • dozwolone jest spożywanie cukru pewnych ilościach w naturalnych produktach, zwłaszcza jeśli połączone są ze źródłami tłuszczów i białka
  • spożywanie orzechów, nasion, pestek, awokado i oliwek 

Warto jednak zauważyć, że poza odpowiednią dietą niezbędna jest aktywność fizyczna oraz zdrowy tryb życia. . Jest ona szczególnie ważna w kontekście osób redukujących masę ciała, co często związane jest z Insulinoopornością. Tylko odpowiednie połączenie zasad żywieniowych i zdrowe nawyki w codziennym życiu mogą przynieść oczekiwane rezultaty. 

Zobacz kolejny artykuł

Chcemy podzielić się z Tobą tym co nas interesuje, czego tematykę zgłębiamy i chcemy przekazać ją dalej. Jesteśmy zespołem kucharzy, specjalistów żywienia oraz osób interesujących się tym jak zachować zdrowie ciała i duszy. Dzięki doświadczeniu zdobytemu przez lata w pracy na kuchniach, czy z klientami możemy teraz tworzyć treści dla Was.
Od lat Uniwersytet Monashw w Melburne oferuje szkolenia dla dietetyków i lekarzy z zakresu diety low FODMAP . Nie bez powodu to właśnie naukowcy tamtejszego Wydziału Gastroenterologii uchodzą za najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Od 2005 roku dzięki zdefiniowanej przez nich grupie związków występującej w żywności, specjaliści na całym świecie poznali źródło nasilania się objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). Związki te określono akronimem FODMAP oznaczającym „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”.

SUBSKRYBUJ NAS W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH!

POBIERZ APLIKACJĘ

Aplikacja mobilna Andrzejewski PRZYJACIELE – nasz cel to Wasze zdrowie! Tworzymy wyjątkowy projekt, który pomoże Wam zadbać o zdrowie z najlepszym w Polsce cateringiem dietetycznym Andrzejewski PRZYJACIELE.

Pobierz naszą aplikację, dzięki której:

  • zamówisz nasze dania,
  • zmodyfikujesz dotychczasową dietę,
  • ocenisz nasze dania,
  • sprawdzisz swój indywidualny kod polecający oraz stan „flamingów” na koncie lojalnościowym,
  • sprawdzisz oraz wybierzesz menu (u nas to bezpłatna opcja!)
  • poznasz lepiej naszą ofertę!