Blog

Chcemy podzielić się z Tobą tym co nas interesuje, czego tematykę zgłębiamy i chcemy przekazać ją dalej. Jesteśmy zespołem kucharzy, specjalistów żywienia oraz osób interesujących się tym jak zachować zdrowie ciała i duszy. Dzięki doświadczeniu zdobytemu przez lata w pracy na kuchniach, czy z klientami możemy teraz tworzyć treści dla Was.
Od lat Uniwersytet Monashw w Melburne oferuje szkolenia dla dietetyków i lekarzy z zakresu diety low FODMAP . Nie bez powodu to właśnie naukowcy tamtejszego Wydziału Gastroenterologii uchodzą za najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Od 2005 roku dzięki zdefiniowanej przez nich grupie związków występującej w żywności, specjaliści na całym świecie poznali źródło nasilania się objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). Związki te określono akronimem FODMAP oznaczającym „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”.
Stan choroby naszego ciała to odstępstwo od pełni zdrowia organizmu. Kiedy zaburzona jest jego równowaga zaczyna to także wpływać na jakość naszego codziennego życia. Insulinoodporność jest jedną z tych chorób, które przez swoją obecność wpływają na nasze codzienne funkcjonowanie i mogą mieć niebezpieczne skutki w przyszłości.
Chcemy podzielić się z Tobą tym co nas interesuje, czego tematykę zgłębiamy i chcemy przekazać ją dalej. Jesteśmy zespołem kucharzy, specjalistów żywienia oraz osób interesujących się tym jak zachować zdrowie ciała i duszy. Dzięki doświadczeniu zdobytemu przez lata w pracy na kuchniach, czy z klientami możemy teraz tworzyć treści dla Was.
Od lat Uniwersytet Monashw w Melburne oferuje szkolenia dla dietetyków i lekarzy z zakresu diety low FODMAP . Nie bez powodu to właśnie naukowcy tamtejszego Wydziału Gastroenterologii uchodzą za najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Od 2005 roku dzięki zdefiniowanej przez nich grupie związków występującej w żywności, specjaliści na całym świecie poznali źródło nasilania się objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). Związki te określono akronimem FODMAP oznaczającym „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”.
Stan choroby naszego ciała to odstępstwo od pełni zdrowia organizmu. Kiedy zaburzona jest jego równowaga zaczyna to także wpływać na jakość naszego codziennego życia. Insulinoodporność jest jedną z tych chorób, które przez swoją obecność wpływają na nasze codzienne funkcjonowanie i mogą mieć niebezpieczne skutki w przyszłości.